By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy. sparqm

Selamat Datang ke Laman Web Rasmi Pusat Perancangan Strategik, Risiko & Pengurusan Kualiti, Universiti Sultan Zainal Abidin
Image

PUSAT PERANCANGAN STRATEGIK, RISIKO DAN PENGURUSAN KUALITI (SPaRQM)

Laman Web ini sedang dikemaskini oleh admin

Title

Lorem Ipsum is simply text the printing and typesetting standard industry. So you like a demo website and you want to add.

LOGO PSU 01 1

 • WhatsApp Image 2023 12 04 at 09.26.52

 • WhatsApp Image 2023 12 03 at 18.37.28 1

 • WhatsApp Image 2023 12 03 at 15.05.36

  BERITA SPaRQM

  • Lawatan Penilaian Akreditasi Penuh Program Sarjana Muda Farmasi (Kepujian) (MQA/FA 10756), Fakulti Farmasi (FF) oleh pihak penilai Agensi Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualifications Agency, MQA) serta sekretariat Lembaga Farmasi Malaysia (LFM)

   Lawatan Penilaian Akreditasi Penuh Program Sarjana Muda Farmasi (Kepujian) (MQA/FA 10756), Fakulti Farmasi (FF) oleh pihak penilai Agensi Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualifications Agency, MQA) serta sekretariat Lembaga Farmasi Malaysia (LFM)

   14 Mac 2023 II Lawatan Penilaian Akreditasi Penuh Program Sarjana Muda Farmasi (Kepujian) (MQA/FA 10756), Fakulti Farmasi (FF) oleh pihak penilai Agensi Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualifications Agency, MQA) serta sekretariat Lembaga Farmasi Malaysia (LFM). Semoga dipermudahkan dan sukses hendaknya.

  • Deligasi SIRIM Berhad ke UniSZA

   Deligasi SIRIM Berhad ke UniSZA

   12 Mac 2023 II Bengkel Pengurusan Kualiti UniSZA Bersama SIRIM. Taklimat disampaikan oleh En.Mohammad Naqib Izzat bin Md Yussof, Pegawai Bahagian Latihan, SIRIM

  • SESI TEMU DUGA LNPT BERKAITAN PSU 2020 - 2022 STAF AKADEMIK

   SESI TEMU DUGA LNPT BERKAITAN PSU 2020 - 2022 STAF AKADEMIK

   16 & 19 Mac 2023- Sesi Temuduga LNPT Pelan Strategik UniSZA 2020 - 2022 Staf Akademik laluan kepimpinan telah diadakan secara online selama dua hari. Jutaan Terima kasih diucapkan atas kerjasama dan komitmen yang telah diberikan oleh setiap ahli panel dan calon - calon yang telibat.

  • BENGKEL PENYEDIAAN PELAN STRATEGIK JANGKA PENDEK TAHUN 2024, PELAN STRATEGIK UniSZA (PSU) 2023-2030

   • 29 November 2023 – Kuala Nerus : Pusat Perancangan Strategik, Risiko dan Pengurusan Kualiti (SPaRQM) telah mengadakan Bengkel Penyediaan Pelan Strategik Jangka Pendek Tahun 2024, Pelan Strategik UniSZA (PSU) 2023-2030 pada 29 November sehingga 1 Disember 2023 bertempat di The Grand Renai Hotel, Kota Bharu.

    Seramai 66 orang staf UniSZA telah menghadiri bengkel tersebut dan disempurnakan oleh Yang Berbahagia Naib Canselor UniSZA, Prof. Dato’ Dr. Fadzli bin Adam. Bengkel ini turut dihadiri jemputan pakar luar iaitu YBhg. Prof. Dato’ Dr. Husaini bin Omar, Pengerusi Lembaga Pengarah, Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), mantan Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Tinggi (KPT).

    Bengkel ini bertujuan untuk menyediakan kerangka aktiviti bersasar mengikut sukuan bagi tahun 2024. Proses pemurnian juga dijalankan melalui sesi soal jawab serta padangan yang dilontarkan oleh peserta bengkel bagi memantapkan perancangan aktiviti oleh setiap strategi teras.

    Diharapkan bengkel ini mampu menghasilkan Pelan Tindakan Strategi Jangka Pendek Tahun 2024, PSU 2023-2030 yang jelas dan berimpak. Pihak SPaRQM  mengucapkan terima kasih atas komitment semua pihak terutama Pengurusan Universiti bagi menjayakan bengkel ini.

   • Your paragraph text
  • Klinik Pengemaskinian Maklumat Pendaftaran Program Akademik dalam Daftar Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualifications Register,MQR) bersama pihak Fakulti/Pusat/Institut

   Klinik Pengemaskinian Maklumat Pendaftaran Program Akademik dalam Daftar Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualifications Register,MQR) bersama pihak Fakulti/Pusat/Institut

   30 Mac 2023 II Pusat Perancangan Strategik dan Pengurusan Sistem Kualiti (SPaQM) telah mengadakan Klinik Pengemaskinian Maklumat Pendaftaran Program Akademik dalam Daftar Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualifications Register,MQR) bersama pihak Fakulti/Pusat/Institut.
   Objektif klinik ini diadakan adalah bagi memastikan pihak Fakulti/Pusat/Institut menyemak dan mengemaskini maklumat pendaftaran program akademik dalam MQR.
    
   Terima kasih diatas kehadiran dan komitmen yang telah diberikan dalam melancarkan klinik berkenaan.

   Statistik Semasa

   Data dari

   Pelajar Prasiswazah (Enrollment)

   Pelajar Siswazah Tempatan

   Pelajar Siswazah Antarabangsa

   Staf Akademik

   Bilangan Program

   VIDEO UTAMA

   • Bicara Minda @ FB MQA: Proses Akreditasi (7 bulan ke 9 minggu)
   • TAKLIMAT PENGISIAN BORANG SPS SECARA DALAM TALIAN KEPADA PPT
   • e-JERAYAWARA NATIONAL EDUCATION CODE 2020 (NEC-2020) - ZON TIMUR, ZON SELATAN DAN ZON SABAH/SARAWAK

    KATA-KATA HIKMAH

    •  

     إِنَّمَا الصَّبْرُ عِنْدَ الصَّدْمَةِ الْأُوْلَى
     “Sesungguhnya (kesempurnaan pahala) sabar itu ketika mula ditimpanya.” (Muttafaq ‘alaih)

     Sabar yang menjadikan seseorang mendapat ganjaran pahala adalah sabar ketika di awal musibah dan inilah yang dinamakan sabar sebenarnya. Adapun jika seseorang itu sedang menghadapi musibah, tetapi menzahirkan rasa tidak senang terhadap musibah tersebut (sama ada melalui perkataan atau perbuatan), namun setelah itu dia berupaya menahan diri dan bersabar dengan musibah tersebut, maka ini bukanlah sabar yang sebenarnya.

    • Punca Memperoleh Rezeki Di Dunia dan Akhirat 
     ”Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca Kitab Allah dan tetap mendirikan sembahyang serta mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka, secara bersembunyi atau secara terbuka, mereka (dengan amalan yang demikian) mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian” (Fatir 29)

     Melalui amalan tilawah, solat dan sedekah, rezeki bawah sejadah muncul tanpa disangka-sangka baik di dunia mahupun di akhirat.

    • Hitung dan bandingkanlah antara nikmat nikmat yang anda perolehi dengan nikmat nikmat yang anda tidak perolehi , bandingkanlah juga hari hari yang anda sihat dengan hari hari yang anda tidak sihat. Anda dapati bahawa anda sebenarnya orang yang mendapat keuntungan.

     (Dr 'Aidh Al-Qarni).

    • Sebaik baik manusia adalah yang mengajar kebaikan dan sejahat jahat manusia adalah yang mengajar kejahatan . Orang yang pertama tadi kebaikannya terus mengalir hingga selepas kematiannya , dan orang kedua tadi pula kejahatannya terus mengalir hingga selepas kematiannya, tiada siapa yang dapat menghalangnya.

     (Syeikh Abdul Aziz Al-Toranfi)

    • Sekiranya kamu ingin hidup bahagia untuk tempoh yang sekejap maka amalkanlah sikap berdendam itu , tetapi sekiranya kamu inginkan kebahagiaan yang berkekalan maka amalkanlah sifat suka memaafkan orang lain semua sekali.

     Hubungi Kami

     Pusat Perancangan Strategik, Risiko & Pengurusan Kualiti (SPaRQM)
     Universiti Sultan Zainal Abidin
     Kampus Gong Badak
     21300 Kuala Nerus
     Terengganu Darul Iman

       09-668 7608
       09-668 7868
       spaqm@unisza.edu.my
     UNISZASPaQM
      

     Lokasi

      

     Ikuti Kami

     Pengunjung

     070090